srebro-urzytkowe

Srebrna zastawa – drogowskaz w kierunku zdrowia

Konsekwencją, wciąż narastającego i zwiększającego tempo życia pędu, jest stres oraz osłabienie organizmu. Czynniki te, wpływają negatywnie na zdrowie i kondycję człowieka. Stają się przyczyną złego samopoczucia. Są zalążkiem chorób. W dobie tak przystępnego dostępu do wszelakich suplementów diety oraz leków bez recepty, sięgamy po nie, mając nadzieję na uzyskanie pożądanego rezultatu, tj., ustąpienie uciążliwych dolegliwości. Jednak skuteczność takowych wyrobów farmaceutycznych, pozostaje w sferze dyskusji.

Odpowiedzią na to, w jaki sposób ustrzec się problematycznych, chorobotwórczych bakterii, a tym samym, przestrzegać higieny zdrowia jest…srebrna zastawa. Srebro nie jest jedynie kwintesencją wykwintności, czy też uosobieniem wszelkich cnót estetycznych. To odpowiednik spożywania posiłków wybornych i nade wszystko zdrowych.

Historia czasów zamierzchłych, w sposób rzetelny, ukazuje i stawia na piedestale, dobroczynną wartość srebrnych wyrobów.

Srebro pełniło funkcję filtrującą, niszcząc niebezpieczne mikroorganizmy. Metodą nagminnie praktykowaną, było przechowywanie wody tudzież mleka, w srebrnych naczyniach. Zabieg ten, unieszkodliwiał zawarte w cieczy bakterie i związki chorobotwórcze. Ponadto, szlachetność metalu sprzyjała podatności płynów do spożycia. Tym samym, wydłużając jej świeżość, zachowując walory trwałości. Kolejne rozwiązanie polegało na wrzuceniu srebrnej monety do wody lub mleka. Woda, po bagatela 12 godz., była krystalicznie czysta, pozbawiona wszelkich wirusów i pierwotniaków. Co się tyczy mleka, jony srebra, przenikały do niego, zabijając bakterie kwasu mlekowego, odpowiadające za to, iź mleko kwaśnieje.

Zjawiskiem niezrozumiałym, lecz z biegiem czasu pojętym i wytłumaczonym, była, w czasach różnorakich epidemii w Europie, zwiększona śmiertelność wśród ludności ubogiej (i to wcale nie za sprawą ograniczonego dostępu do podstawowej opieki medycznej); zaś żywotność możnowładców, czy też rodów szlacheckich, określić można, jako wyraźnie niezachwianą. Klucz do odpowiedz stanowi srebrna zastawa. Elita, w związku z zasobnością portfela, mogła sobie na takową pozwolić. Dlategoteż, spożywali posiłki na zastawach ze srebra, za pomocą srebrnych sztućców. Następstwem tego było to, iż dostarczali do organizmu, co prawda, znikome ilości srebra, aczkolwiek robili to systematycznie. Tym samym, broniąc się przed zarazkami, wzmacniając jednocześnie swój układ odpornościowy.

W XIV w., podczas epidemii dżumy w Europie, aby oczyścić i bronić organizm przed tą chorobą zakaźną, ssano srebrne łyżeczki. Dziś taka praktyka, pomaga zwalczyć opryszczkę.

Powyższe przykłady, pomimo upływu lat, nie tracą na swej aktualności. Dowodzą i potwierdzają wyjątkowość srebrnej zastawy. Jej wiarygodność i szlachetność jest nie do podważenia.

Posiadanie srebrnej zastawy i korzystanie z niej, wpływa dobroczynnie na cały organizm. Ten cenny metal jest mało odżywczy dla chorobotwórczych organizmów. Z potraw, które są serwowane na takowych półmiskach, z pewnością zostaną wyeliminowane wszelakie bakterie, odpowiedzialne za powstanie infekcji. Nie dopuszczalny jest rozwój grzybów i pleśni. Spożywanie posiłków, za pomocą srebrnych sztućców, tworzy barierę ochronną układu immunologicznego człowieka. Woda podana w srebrze, zostanie zdezynfekowana, oczyszczona z drobnoustrojów, wzbogacona o właściwości lecznicze.

Oprócz niekwestionowanych walorów estetycznych srebra , doznania smakowe, za jego sprawą, staną się bardziej wyraziste. Żywność, podawana na srebrnej zastawie jest zdrowa, wpływa na dobrą kondycję organizmu, także w sferze psychicznej i emocjonalnej. Zastawa ta, stanowi wizytówkę witalności. Ujmuje w sobie, to, co najważniejsze – korzystne wartości zdrowotne.